siuranella.com - restaurantelstallers.net Français English Español Català
Inici RESERVES ON-LINE L' Hotel El Restaurant Contacte Com arribar   
Hotel Siuranella - Els Tallers   
Recomana la web   

Aquí pots recomanar la web a un amic.
Email: 
Compartir xarxa social   
webs turisticas
  
SIURANA I EL PRIORAT


                                                                      HISTÒRIA
 
El poble de Siurana, enlairat en una cinglera de roca calcària del triàsic mitjà, té els seus primers vestigis prehistòrics al paleolític, neolític i bronze, després fou habitat pels suessetans, poble iber que cap al 120 aC fou sotmès pels romans.
Però l’origen d’hàbitat continuat o urbà es remunta a la invasió sarraïna del 711 a la Península. Siurana, ocupada pels àrabs fou un valiat dependent de Còrdova fins al 1056, en què passà a ser un regne taifa.
El 1153 Siurana fou reconquerida per ordre del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV. Aquesta reconquesta fou portada a terme per Bertran de Castellet, Ramon de Ganagot i altres nobles.
Bertran de Castellet s’ocupà de la repoblació i Siurana passà a ser un marquesat.
A la mort de Castellet, el territori es dividí en quatre senyorius: la baronia d’Entença, la baronia de Cabacés, el priorat de la Cartoixa d’Escaladei i la baronia d’Escornalbou.
Aquesta fragmentació del territori portaria posteriorment a discòrdies entre les diferents baronies, les quals no sempre estaven d’acord sobre cap a quin bàndol s’havien de decantar quan les guerres afectaven el seu territori (guerra dels Segadors, guerra de Successió, etc.).
Actualment, Siurana pertany al terme municipal de Cornudella de Montsant.
 
                                                 
                                                     CULTURA DEL VI
 
L’origen de la vitivinicultura a Catalunya és tan antic com la seva història. La vinya i el vi foren portats per fenicis i grecs a través del seu comerç per la Mediterrània.
Des de sempre el Priorat ha tingut ressons de vi, no en va té dues DOQ, la del Priorat i la del Montsant.
La zona vinícola amb DO Montsant ocupa 3.385 ha i està formada pels pobles dels antics comtats de Prades, de la baronia d’Escornalbou i la de Cabacés. Els seus vins són rodons, potents, vellutats i d’alta graduació.
L’altra zona vinícola amb DOQ és la del Priorat, que abasta 3.700 ha i està circumscrita a les terres de nou pobles, la majoria dels quals varen ser feu del prior de Sta. Maria d’Escaladei. Aquestes terres del prior no eren de fàcil conreu, sinó pedregoses, costerudes i amb una climatologia molt dura. Aquella pedra anomenada «llicorella», fosca, trencada, lluent, és causant de moltes de les mil gràcies dels actuals vins de la zona.
Aquests vins negres que tradicionalment procedeixen del raïm de garnatxa i carinyena són robustos, de sabor dens i ric i aroma intensa.
Però des del cultiu de la vinya de les terres del prior fins avui no hi ha tan sols història, sinó també modernitat. Amb l’aplicació de la tecnologia més avançada, s’obtenen com a resultat vins d’immillorable qualitat que ara, al segle xxi, es donen a conèixer arreu del món.
Al nostre hotel entenem l’oferta de vins, juntament amb la de la gastronomia, com una immersió en el paisatge extrem de Siurana.
Així doncs, us oferim vins de la DOQ Priorat, de la DO Montsant i una àmplia gamma de vins procedents d’agricultura ecològica que reflecteixen el caràcter d’aquestes terres i dels amics que els elaboren.